Σισαμωτά Κουλουράκια Λαδιού
Κατηγορία: Κουλουράκια – ΜπισκόταΠροετοιμασία
45
λεπτάΨήσιμο
35
λεπτάΞεκούραση
20
λεπτάΣυστατικά
1 κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα ζάχαρη
2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/3 κούπας ρακή
2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
Το ξύσμα και το χυμό ενός λεμονιού
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου
Σουσάμι
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια λεκάνη το λάδι με τη ζάχαρη, τη ρακή, τα κανελογαρύφαλλα και τα ανακατεύουμε για λίγο. Γίνεται ένα ρευστό, πηχτό μείγμα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό των εσπεριδοειδών μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα, πάνω από τη λεκάνη ζυμώματος γιατί φουσκώνει πολύ. Ανακατεύουμε μέχρι να νοιώθουμε ελάχιστη ζάχαρη στα δάχτυλα μας.
- Στο τέλος βάζουμε το αλεύρι σε 3-4 δόσεις και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ώστε να μη κολλάει η ζύμη. Να μη γίνει όμως και σκληρή.
- Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
- Πλένουμε το σουσάμι και το βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει.
- Το αναποδογυρίζουμε σε καθαρή πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι και το πασπαλίζουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη. Ανακατεύουμε να πάει παντού.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης σαν μέτριο καρύδι και το πλάθουμε κορδονάκι. Το κυλάμε στο σουσάμι και μετά απαλά στην επιφάνεια ζυμώματος ώστε να πιεστεί το σουσάμι και να κολλήσει.
- Αν θέλουμε το αφήνουμε μακρουλό ή το γυρίζουμε σε κουλουράκι.
- Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι (ή σε στρωμένο με χαρτί ψησίματος) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30-35 λεπτά, στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Σημειώσεις
- Αν δεν μας αρέσει η μυρωδιά της σόδας, βάζουμε 1 κουταλάκι σόδα και 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ. Το μπέικιν το βάζουμε στο αλεύρι, όχι στο χυμό.
- Αν δεν υπάρχουν φρέσκα πορτοκάλια μπορούμε να βάλουμε χυμό. Αν ο χυμός έχει ζάχαρη, ελαττώνουμε λίγο την ποσότητα που έχουμε στα υλικά.
- Αν δεν έχουμε ρακή μπορούμε να βάλουμε κονιάκ, βότκα, άσπρο ρούμι κλπ.
Αξιολόγησε