Τυροκούλουρα
Κατηγορία: Πίτες ΑλμυρέςΠροετοιμασία
30
λεπτάΨήσιμο
20
λεπτάΣυστατικά
550-600γρ. αλεύρι
1 ασπράδι αυγού
200ml γάλα
100ml νερό
100ml σπορέλαιο
Βούτυρο (για το άνοιγμα)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
Λίγο αλάτι
Φέτα
Σουσάμι, αν θέλουμε
Εκτέλεση
- Σε βαθύ μπολ, ρίχνουμε το γάλα, το σπορέλαιο, το ασπράδι του αυγού,
το νερό, την μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατέψτε για λίγο με το σύρμα. - Προσθέτουμε το μισό αλεύρι στην αρχή και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι σιγά-σιγά ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά και αφράτη.
- Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει.
- Χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια. Απλώνουμε το βούτυρο με τα δάχτυλά μας πάνω σε κάθε μπαλάκι, πιέζοντας ταυτόχρονα και ανοίγοντας τη ζύμη σε μικρό φύλλο. Το μέγεθός του φύλλου μετά το άνοιγμα υπολογίστε το πάνω-κάτω, όσο ένα πιατάκι του φρούτου περίπου.
- Κλείνουμε το πιτάκι σε μορφή μισοφέγγαρο το ανοίγουμε με το πλάστη λίγο (κατά μήκος) , γεμίζουμε με τυρί φέτα, διπλώνουμε (να κλείσουμε το τυρί μέσα) το στρίβουμε πιάνοντας από τις δύο άκρες και ενώνουμε τις άκρες να γίνει κουλούρι.
- Βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο χαρτί ψησίματος, αλείφουμε με το κρόκο και ρίχνουμε σουσάμι.
- Βάζουμε στο φούρνο 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, 20 λεπτά περίπου.
Αξιολόγησε