Τυροκούλουρα

Τυροκούλουρα

Recipe by Λυδία ΝΡΚατηγορία: Πίτες Αλμυρές
Προετοιμασία

30

λεπτά
Ψήσιμο

20

λεπτά

Συστατικά

  • 550-600γρ. αλεύρι

  • 1 ασπράδι αυγού

  • 200ml γάλα

  • 100ml νερό

  • 100ml σπορέλαιο

  • Βούτυρο (για το άνοιγμα)

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

  • 1 κουταλιά ζάχαρη

  • Λίγο αλάτι

  • Φέτα

  • Σουσάμι, αν θέλουμε

Εκτέλεση

  • Σε βαθύ μπολ, ρίχνουμε το γάλα, το σπορέλαιο, το ασπράδι του αυγού,
    το νερό, την μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατέψτε για λίγο με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το μισό αλεύρι στην αρχή και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι σιγά-σιγά ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά και αφράτη.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει.
  • Χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια. Απλώνουμε το βούτυρο με τα δάχτυλά μας πάνω σε κάθε μπαλάκι, πιέζοντας ταυτόχρονα και ανοίγοντας τη ζύμη σε μικρό φύλλο. Το μέγεθός του φύλλου μετά το άνοιγμα υπολογίστε το πάνω-κάτω, όσο ένα πιατάκι του φρούτου περίπου.
  • Κλείνουμε το πιτάκι σε μορφή μισοφέγγαρο το ανοίγουμε με το πλάστη λίγο (κατά μήκος) , γεμίζουμε με τυρί φέτα, διπλώνουμε (να κλείσουμε το τυρί μέσα) το στρίβουμε πιάνοντας από τις δύο άκρες και ενώνουμε τις άκρες να γίνει κουλούρι.
  • Βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο χαρτί ψησίματος, αλείφουμε με το κρόκο και ρίχνουμε σουσάμι.
  • Βάζουμε στο φούρνο 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, 20 λεπτά περίπου.